Optimaliseer de laadtijd van je website met Google PageSpeed

Een artikel over de snelheid van websites, dat moet ook maar snel ter zake komen dan. Dus geen lange intro, geen uitgebreide keyword verzameling om voor dit artikel de ranking in Google te verbeteren of tijd consumerende marketing lingo.

Verbeter de laadtijd van je website met Google PagespeedHet enige waar ik je van bewust hoop te maken is dat de laadtijd van een website belangrijker is dan je wellicht denkt.

Milliseconden verschil kunnen de customer experience verbeteren,  je inkomsten verhogen en je hoger in de zoekresultaten van Google krijgen.

Hier is wat de experts zeggen.

Customer experience

  • 0.1 seconde geeft het gevoel van een directe reactie – oftewel, de uitkomst voelt alsof deze veroorzaakt is door de gebruiker, niet de computer. Dit niveau van reactie is essentieel om het gevoel van directe controle te ondersteunen.
  • 1 seconde laat de gedachtenstroom van een gebruiker intact. Gebruikers ervaren de vertraging en weten dus dat de computer de uitkomst bepaalt, maar ervaren nog steeds een gevoel van controle v.w.b. de algehele ervaring en over het vrij kunnen bewegen. Dit niveau is noodzakelijk voor goede navigatie.
  • 10 seconden houdt de aandacht van de gebruiker vast. Van 1 tot 10 seconden voelen gebruikers zich overgeleverd aan de computer en wensen ze dat het sneller gaat, maar ze kunnen er mee om gaan. Na 10 seconden beginnen ze aan andere dingen te denken, waardoor het moeilijker is om hun gedachten er bij te houden wanneer de computer uiteindelijk reageert.

(Bron: Jacob Nielsen)

Inkomsten

  • Voor Google betekent een toename in laadtijd van 0.4 naar 0.9 seconden een afname in verkeer en advertentie inkomsten van 20%
  • Voor Amazon betekent elke toename in laadtijd van 100 milliseconden een afname in omzet van 1%.

(Bron: Website Optimization, Andy B. King)

Hoger in de zoekresultaten

“…en dat is waarom we besloten hebben om de snelheid van websites in de positionering van onze zoekresulaten mee te nemen. We gebruiker een diversiteit aan bronnen om de snelheid van een website relatief tot die van anderen te bepalen…” (Bron: Google)

Hoe je laadtijd te verkorten

Je volgende vraag is hopelijk “…dus hoe moet dat dan, die laadtijd omlaag brengen?”. Dat komt neer op de volgende 2 dimensies.

  1. Wat zich op je server bevindt moet lichtgewicht zijn. Je afbeeldingen geoptimaliseerd, het gebruik van tabellen in de HTML geminimaliseerd en alles wat je upload (via je CMS of direct naar de server) moet zo klein mogelijk zijn. Voor het optimaliseren van afbeeldingen is Smush.it van Yahoo een makkelijke tool.
  2. De instellingen van je server moeten geoptimaliseerd zijn. Laat dit gerust aan je webmaster/ontwikkelaar/hosting over door ze deze link met adviezen te sturen. Als ze het geen hoge prioriteit geven, stuur ze dit artikel door. Beheer je zelf je server, volg de link voor een overzichtelijke bron aan informatie (ook de Pagespeed addon komt dan goed van pas).

Bekijk snel hoe jouw website presteert en wat er voor aan tijdwinst (en dus aan tevreden klanten, meer omzet en meer zoekverkeer) te behalen valt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


− zeven = 1