A/B en Multivariate testen in WordPress met Google Website Optimizer

Dit artikel betreft Google Website Optimizer dat al sinds 2012 niet langer ondersteund wordt en is enkel als archief bewaard.

Als je het maximale wilt halen uit je blog in WordPress, zal je uit moeten vinden wat het beste werkt voor je lezers.

Maar hoe doe je dat?

Nou één manier is om het ze te vragen. Een eenvoudige implementatie van de 4Q Survey tool verschaft je al met heldere antwoorden. In hoeverre mensen in staat zijn te doen waarvoor ze naar je site kwamen biedt zeker inzicht.

Echter, wanneer we het advies van Jacob Nielsen “Don’t Listen to Users” ter harte nemen, hebben we meer nodig. Dit is waar Google Website Optimizer te hulp schiet.

Google Website Optimizer in WordPress

Google Website Optimizer staat je toe te testen wat het is dat je wilt weten. Hoe deze tool werkt heb ik in Conversie optimalisatie tests met Google Website Optimizer omschreven. Maar er komt bij WordPress nog wat extra´s kijken. Namelijk dat je niet zomaar de broncode van individuele blog artikelen aan kan passen.

Hiervoor zijn plugins nodig. En wel de volgende.

WordPress Plugin voor A/B testen

Voor A/B testen gebruik je de…. je raadt het al… de Google Website Optimizer plugin. Deze maakt het mogelijk om makkelijk de controle en tracking scripts van Google op een pagina of in een artikel te implementeren en hetzelfde geldt voor het conversie script.

Onderaan ieder artikel en iedere pagina verschijnt nu onderstaande (op klikken voor grotere afbeelding). Hier vul je dus de benodigde scripts in die je door Google worden gegeven (Even opletten aangezien Google het controle en tracking script in één combineert. Die moet je hier dus even scheiden).

Google Website Optimizer plugin voor WordPress

WordPress plugin voor multivariate testen

Aanvullend op de bovenstaande plugin, heb je voor multivariate testen in WordPress nog een extra plugin nodig. Deze heet WordPress PHP Execution Plugin en staat je toe om php code toe te voegen in je WYSIWYG editor.

Waar dit voor nodig is?

Omdat het multivariate testen van afbeeldingen of titels in je artikelen vereist dat je een javascript installeert. Wat je WYSIWYG editor niet toestaat.

De truc is…

Dat je met deze plugin de php echo functie kan gebruiken om javascript in je article te plaatsen. OK het enige dat hier wel voor nodig is, is dat je de HTML tab (en dus niet de WYSIWIG tab) voor de desbetreffende post opent.

Om dit te doen met een paragraaf titel in je artikel ziet er als volgt uit:

Multivariate test script WordPress

Zelf heb ik het toegepast om uitgaande clicks te meten in een artikel (hier staat wat daar nog meer voor nodig is) en het werkt als een trein! Enjoy!

2 Replies to “A/B en Multivariate testen in WordPress met Google Website Optimizer”

  1. Wat een goede post, hier heb ik echt wat aan. Dank je voor het delen!

    Beantwoorden

    1. At you service 🙂 Vergeet niet je resultaten te laten weten. Altijd benieuwd naar de nieuwe inzichten van anderen!

      Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


9 × = zeventig twee